Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.04.2010 12:36 - Музеите на храна по света
Автор: hotellidia Категория: Туризъм   
Прочетен: 1683 Коментари: 0 Гласове:
1




  Ако сте почитатели на конкретна храна, ще намерите съмишленици от цял свят, посещавайки някой от многобройните музеи по света, посветени на храните. Освен за забавление, те са направени и за да образоват своите посетители, разкривайки пред тях историята, тайните и разновидностите на дадената храна. Ето и няколко подобни места, които са отворени за посещение за желаещите.

Mузей на киселото мляко- 
българския принос към групата на музеите, свързани с храна, се намира в трънското село Студен извор. Открит е на 29 юни 2007 г. и е поместен в двуетажна къща в центъра на селото, която се намира близо до родната къща на д-р Стамен Григоров – откривателят на бактерията в киселото мляко "Лактобацилус булгарикус".
image
На първия етаж  е разположена битова стая, която представя традиционната вътрешна уредба на една  българска къща от средата на 19 век, а на втория етаж са разположени библиотека и изложбена зала. В библиотеката се съхраняват голям брой разнообразни информационни материали за българското кисело мляко - от първата научна публикация на д-р Стамен Григоров за киселото мляко, отпечатана на френски език през 1905 г., до последните проучвания върху противораковите свойства на Lactobacillus bulgaricus, извършени преди няколко години от проф. Акийоши Хосоно от университета Шиншу, Япония.


Киселото мляко е една от емблемите на България по света, затова и у нас е място то за наличието на Музей на киселото мляко. Вкусовите и най-вече здравословните качества на българското кисело мляко отдавна са познати навсякъде по света. Интересът към производството му не стихва.

Първа, още през 1972 г., японската компания "Мейджи" оцени качествата на киселото мляко и подписа лицензионен договор за доставка на специалната закваска, произвеждана от тогавашното предприятие "Млечна промишленост". Така японците, спазвайки българската технология, произведоха и предложиха на техния пазар оригинално българско кисело мляко, като държат правата за това производство и до днес. В знак на уважение към страната, която им е дала възможност да произвеждат вкусния и здравословен продукт, от три години компанията "Мейджи" отпечатва на вътрешната страна на капачката на млякото снимки от България.

В музея може още да научите какво е “брано кисело мляко” и да видите традиционни съдове в които навремето, че и до днес приготвят кисело мляко. Тук има и библиотека в която се съхраняват голям брой разнообразни информационни материали за българското кисело мляко .

     Наред с откриването през 2007 г. на Музея на киселото мляко, ежегодно през юни се провежда и Празника на киселото мляко с основна тема: конкурс за най-добро домашно приготвено кисело мляко.

image

 



Тагове:   батак,   язовир,   мляко,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hotellidia
Категория: Туризъм
Прочетен: 46347
Постинги: 11
Коментари: 2
Гласове: 16
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930